best diabetes diet book

go for gold spelautomat

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Ètica Contes per viure El noi que portava la contrària (indi)

El noi que portava la contrària (indi)

mafalda basta yaFins a la nostra oïda va arribar la història d’un noi cansat d’obeir contínuament les ordres que, a casa seva, feien d’ell més un treballador que un fill.

Nasrudim, que així es deia el noi, estava fart de portar això, treure allò, que li prohibissin fer això o que li manessin fer allò. Era tan gran el seu descontent que, un bon dia, va prendre una decisió radical: a partir d’aquell moment faria exactament el contrari d’allò que li demanessin. Així, quan la seva mare volia que mengés, ell es negava encara que tingués gana; quan el seu pare l’exigia que portés aigua del pou ell, tot i arriscant-se a un càstig segur, no movia un dit a no ser per treure fóra l’aigua que quedava per casa; fins i tot no feia mai els deures que el mestre li demanava justament perquè era una obligació imposada.

- Nasrudim, treu les escombraries… I ell sortia a buscar més escombraries per portar-la a casa.

- Nasrudim, neteja l’ase… I ell embrutava l’animal tant com podia.

Preocupats, els pares van portar Nasrudim al metge, però s’adonaren que cap malaltia s’havia apoderat del cos del fill. Al contrari, el metge va considerar que es tractava d’un noi molt saludable i d’una gran intel•ligència.

Aquella nit, quan el nen s’havia anat a dormir satisfet perquè considerava que es trobava a prop del triomf, els seus pares van mantenir una seriosa discussió.

- El nostre fill és sa i fort, va dir el pare. Així que cap excusa pot alliberar-lo de les seves obligacions.

- Però no podem tenir-lo permanentment castigat, va insinuar la mare. Ja hem comprovat que els càstigs només enforteixen la seva determinació a portar-nos la contrària.

Finalment, van decidir actuar amb astúcia i aprofitar-se de la treta del jove. Només havien de demanar a Nasrudim el contrari del que volien i, d’aquesta manera, ell seguiria el seu joc sense adonar-se’n.

Així ho van fer i d’aquesta manera podien controlar el seu fill tot deixant que ell pensés que era un rebel que actuava en funció de la seva pròpia voluntat… L’ingenu noi menjava allò que no li agradava perquè els pares li demanaven que no ho fes, dormia perquè li prohibien que se n’anés al llit i treballava perquè l’ordenaven que no se l’ocorregués apropar-se als estris de la feina… Fins i tot feia els deures perquè tenia terminantment prohibit obrir el quadern d’ortografia o d’aritmètica.

Més d’un mes la vida de Nasrudim es va desenvolupar com acabem d’explicar… Un dia però, l’intel•ligent jove, se n’adonà que feia el contrari d’allò que li demanaven, però que, al cap i la fi, era controlat pels adults igual que abans.

En certa ocasió, acompanyava el seu pare amb l’ase carregat de sal camí del poble. Havien de passar un rierol i així ho van fer. Malauradament, ja es trobaven al mig del corrent i l’aigua arribava als genolls, quan el pare va observar que l’alforja dreta de l’animal s’estava descordant. Perillava la càrrega, així que va demanar el seu fill que la descordés tot esperant que aquest fes justament el contrari. En aquesta ocasió, però, les coses van anar diferent i el fill va descordar del tot l’alforja que va caure al riu plena de sal. Immediatament es va dissoldre en l’aigua i el pare, espantat per la pèrdua, no va poder evitar exclamar:

- Però què has fet! No estaves orgullós de portar-nos sempre la contrària? Com és que has decidit justament avui respectar la meva ordre?

- Mira pare, va respondre Nasrudim, a partir d’ara faré allò que em manis quan cregui que haig de fer-ho i et portaré la contrària quan així ho decideixi.

dialegQüestions per pensar: Portar la contrària. Quan i per què?

  1. Creus que va ser encertada l’estratègia dels pares de Nasrudim?
  2. Posa exemples de coses de la vida quotidiana que estàs obligat a fer.
  3. Creus que s’ha d’obeir sempre? Digues per què i posa exemples.
  4. És fàcil fer allò que un creu que ha der fer?
Inici Ètica Contes per viure El noi que portava la contrària (indi)

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.