https://diabetesfrees.com/duetact-uses-the-right-dosage-and-side-effects/

https://jepunbaliaxa.com/103-ph64394-tab-chloroquine-brand-name-india.html

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Zadig

dali-reloj-blandoAquest conte, endevinalla més aviat, és un fragment d'una novel·la de Voltaire titulada Zadig. Zadig és bona persona, intel·ligent i educat, honrós i bondadós. En tenir totes aquestes qualitats positives, creu que li resultarà fàcil trobar la felicitat.
Què il·lús! Fent el bé, i sent honest amb els altres li passen multidud de coses cadascuna més cruel. És condemnat a ser decapitat, per poc és estrangulat, és convertit en esclau i a punt de ser cremat viu.
A poc a poc s'adona que la raó i les bones intencions l'ajuden ben poc, i que els lladres, els envejosos, els reis dictadors... són els que gaudeixen de majors privilegis.
Però el relat no és tot negativitat, amb el seu bon cor i cultura també és estimat per una reina, surt victoriós en combats i desentranya enigmes d'allò més intricats.
Es pot dir que la Providència és la veritable protagonista de la història i que al final amaga un as sota la màniga.

El gran mag va plantejar aquesta qüestió:

- ¿Quina és, de totes les coses del món, la més llarga i la més curta, la més ràpida i la més lenta, la més divisible i la més extensa, la més abandonada i la més enyorada, sense la qual res es pot fer, devora tot el que és petit i vivifica tot el que és gran?

Li tocava parlar a Itobad. Va contestar que un home com ell no entenia res d'enigmes i que tenia suficient havent vençut a cops de llança. Uns van dir que la solució de l'enigma era la fortuna, altres la terra, altres la llum. Zadig va considerar que era el temps.

-Res és més llarg, va afegir, ja que és la mesura de l'eternitat, res és més breu ja que èns falta per donar fi als nostres projectes; res és més lent per a qui espera, res és més ràpid per a qui gaudeix. S'estén fins a l'infinit, i fins l'infinit es subdivideix, tots els homes l'abandonen i lamenten la seva pèrdua, res es fa sense ell; fa oblidar tot el que és indigne de la posteritat, i immortalitza les grans coses.

Voltaire: Zadig (capítol XX, "Els enigmes")

dialegQüestions per pensar: Sobre el temps que passa i la mida de les accions humanes

  1. En quin sentit es pot dir que el temps és una "cosa"?
  2. Quines coses hauries contestat tu?
  3. Estàs d'acord amb Zadig?

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.