https://diabetesfrees.com/diabetic-diet-guidelines-for-healthy-eating/

Silute alle steckplätze cosmic invaders

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Filosofia Què podem arribar a saber L'autoconeixement. Conèixer per decidir

L'autoconeixement. Conèixer per decidir.

rodin_pensadorL'autoconeixement és un concepte psicològic que implica introspecció, definir la pròpia visió d'un mateix i determinar les característiques de la personalitat. Aquest procés d'introspecció, de reconeixement dels propis estats mentals està íntimament relacionat amb el fet de descobrir quina és la imatge del propi jo que projectem i de quina manera es correspon amb els nostres sentiments, pensaments, emocions.

L'escriptor italià Valerio Manfredi, a la seva novel·la Alexandros. El Fill del Somni, explica que, Alexandre el Gran, retornant d'una de les seves campanyes, visita la ciutat de Delfos i, fascinat, es va detenir davant del santuari d'Apol·lo per contemplar les paraules esculpides en lletres d'or que va pronunciar Sòcrates i que deien: "Coneix-te a tu mateix". Cràtero, que l'acompanyava el va preguntar "Què significa això, segons la teva opinió? ", Alexandre va respondre:

"És evident. Conèixer-se a un mateix és la tasca més difícil perquè posa en joc directament la nostra racionalitat, però també les nostres pors i passions. Si un aconsegueix conèixer-se a fons a si mateix, sabrà comprendre als altres i la realitat que l'envolta".

Quins aspectes són necessaris en aquest procés?:

1. Prendre consciència d'un mateix.

2. Descobrir, identificar, reconèixer la forma de pensar, de sentir i d'actuar pròpia.

3. Analitzar i conèixer les nostres experiències personals, el nostre passat, i ser capaços de projectar-les cap el nostre futur.

4. L'observació de la forma en que actuen en nosaltres els cinc pensaments o habilitats cognitives assenyalats per Spivack i Shure:

El pensament causal: és la capacitat de determinar l'origen o causa del problema. És l'habilitat de dir " el que aquí passa és…." I donar un diagnòstic encertat de la situació. Els que no tenen aquest pensament ho atribueixen tot a la mala sort o bé es queden sense paraules davant un problema interpersonal.

El pensament alternatiu: és ( l'habilitat cognitiva) capacitat d'imaginar el major nombre de solucions a un problema determinat (creativitat).

El pensament conseqüència: és la capacitat de preveure les conseqüències de les nostres actituds, comportaments ( d'allò dit o no dit o d'allò fet o no fet).

El pensament de perspectiva: és (l'habilitat cognitiva)= capacitat de situar-se en el lloc de l'altre. És el pensament que fa possible empatia o sintonia afectiva amb els altres. És el pensament que fa possible l'amor, i per tant, ens fa éssers humans.

El pensament de mitjans-fins: és la capacitat de fixar-se objectius i organitzar els mitjans de que es disposa per aconseguir la finalitat marcada en l'objectiu.

Inici Filosofia Què podem arribar a saber L'autoconeixement. Conèixer per decidir

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.