https://diabetesfrees.com/sugar-and-covid-19/

blackjack odds casino

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Filosofia Viure una vida humana La interculturalitat

La interculturalitat

escher_relatividadQue vivim i que hem de viure en una casa comuna és evident. Les seves conseqüències, tant positives com negatives, també ho són.

Que aquest món global es mou bàsicament impulsat pel motor econòmic és una idea defensada entre d'altres pel premi Nòbel de literatura José Saramago. La democràcia s'ha convertit, diu Saramago, "en un instrument de domini del poder econòmic i no té cap capacitat de controlar els abusos d'aquest poder" (2004). Sense les necessitats d’expansió del capitalisme i el desenvolupament de les tecnologies (transport ràpid de mercaderies i comunicacions instantànies), aquest procés no hauria estat possible. Però avui tractarem les altres dimensions de la mundialització, ja que els canvis en les relacions econòmiques han comportat uns canvis polítics i culturals que han configurat el món com un sistema únic.

Cap on ens porta el procés imparable de la mundialització, pel que fa a la dimensió cultural i la identitat? Per moltes persones, l’acostament progressiu de totes les cultures genera un intercanvi que culminarà amb la consolidació d’una cultura universal comuna, resultat d’una mescla enriquidora. Des d’aquest punt de vista, la mundialització esta contribuint progressivament al reconeixement progressiu de la dignitat de les persones independentment de les diferències. Però també hi ha qui pensa que la conseqüència principal de la mundialització no és aquesta mescla enriquidora de les diferents cultures, sinó la imposició, per diversos mitjans, de la cultura dels països que han dirigit aquest procés. Cada cop es tendeix més a rebre les mateixes informacions, a veure les mateixes pel·lícules i sèries, a suportar els mateixos anuncis publicitaris i a menjar els mateixos plats precuinats. Des d’aquest punt de vista, la cultura universal no es, doncs, aquesta mescla enriquidora per a tots els pobles, sinó una uniformització empobridora dirigida pels estats més influents que orienta els desitjos i la sensibilitat cap als productes que ens volen vendre. Per tant, segons aquesta visió, la mundialització, tal com s’està duent a terme avui dia, respon a una lògica mercantil i etnocèntrica.

La revista dCIDOB , va dedicar el seu núm. 56 (juny-juliol, de 1996) al tema de la interculturalitat . Què és la interculturalitat? Quan parlem d’interculturalitat ens referim a la relació entre diferents cultures des del respecte a la diversitat i l’enriquiment mutu, una relació no exempta de conflictes que només es poden resoldre mitjançant el respecte, el diàleg, l’escolta mútua, la concertació i la sinergia. Us proposem la lectura dels tres articles d’aquest número per poder després respondre les següents preguntes:

  1. 1. Per què utilitza Jaume Botey en el seu article “Una aproximació a la interculturalitat”, un gravat d’Escher titulat La Relativitat, (1953)

  2. 2. Per què Rix Pinsten defensa en el seu article “Negociació intercultural”, que per tractar els problemes globals del món (fam, superpoblació, epidèmies, desastres ecològics…) és més important el recurs a les negociacions interculturals que a la Declaració Universal de Drets Humans?

  3. 3. Heu un resum de les entrades que apareixen en el “Petit glossari intercultural”: “cultura”, “identitat cultural”, minoria “,” etnocentrisme “,” racisme “,” universalisme “,” multiculturalisme “,” interculturalitat “.

Poodwaddle World Clock

WorldClockA continuació us presentem un rellotge on podeu consultar l’evolució, a nivell mundial, de diferents aspectes. Utilitza l’aplicació Poddwaddle World Clock per calcular:

  1. Nombre de naixements en un minut.

  2. Creixement de la població en un minut.

  3. Creixement de la població en deu anys. Treu-ne conclusions. Utilitza l’aplicació Poodwaddle Food Clock per calcular el nombre d’animals que, a nivell mundial, ens menjem en un dia. I en un any? Treu-ne conclusions.

Funcionament de l'economia de mercat a través d'un conte

EconomiaMercado McdonaldsMilton Friedman (Nueva York, 1912- San Francisco, 2006) és considerat el principal representant de l'anomenada escola de Chicago, corrent liberal que va encapçalar la reacció contra les polítiques intervencionistes de Keynes. En 1976 va obtenir el Premi Nobel d'Economia i va treballar com assessor econòmic per a les administracions de diferents presidents dels Estats Units.

Avui ens aproparem a una obra d'aquest autor titulada El poder del mercat. En ella explica que el mercat lliure és essencial, ja que promou l'eficiència de la producció i, a més, fomenta l'harmonia i la pau. Conclou, que el principi fonamental d'una societat lliure és la cooperació voluntària, la qual ha permès a l'home desenvolupar infinites habilitats, destreses, conquestes científiques o activitats caritatives en forma espontània per a benefici dels seus propis interessos, amb la qual cosa es beneficia també la societat.

Us presento a continuació un extracte del capítol 1 que ens ajudarà a entendre el fenomen de la globalització i a pensar-hi si estem d'acord o no:

"Cadascun de nosaltres utilitza quotidianament una infinitat de béns i serveis (per alimentar-nos, vestir-nos, protegir-nos dels elements o, simplement, per gaudir). Donem per descomptat que els tindrem a la nostra disposició quan desitgem adquirir-los. No ens parem mai a pensar en quanta gent ha estat necessària d'una o altra forma per produir aquests béns i serveis. Mai ens preguntem la raó per la qual la botiga de la cantonada-o, en l'actualitat, el supermercat-té en les seves prestatgeries els articles que volem comprar, o per què la majoria de nosaltres podem guanyar els diners necessaris per adquirir aquests articles.

És natural acceptar que algú ha de donar ordres per assegurar que es fabriquin els productes «adequats» a les quantitats «necessàries», per estar disponibles en els llocs «necessaris». Aquest és un mètode utilitzat per coordinar les activitats de gran quantitat de persones: el que empra l'exèrcit. El general dóna ordres al coronel, aquest al capità, que les transmet al tinent, aquest, al seu torn, el sergent, i el sergent al soldat ras. Però aquesta forma de comandament jeràrquic només pot ser el mètode d'organització exclusiu i fins i tot principal en un grup molt reduït. Ni tan sols el més autocràtic cap de família pot controlar totalment, mitjançant ordres, cada un dels actes dels altres membres d'aquesta família. Cap exèrcit nombrós pot funcionar només a través d'ordres. És impossible que el general pugui tenir la necessària informació per a dirigir tots els moviments de l'últim soldat. En cada baula de la cadena de comandament, el militar, tant si és oficial com a soldat ras, ha de poder disposar d'informació sobre determinades circumstàncies que potser no coneguin els seus superiors. Les ordres han d'anar acompanyades per la cooperació voluntària.

...

De la mateixa manera que cap societat funciona completament en base al principi jeràrquic, tampoc n'hi ha cap que ho faci de manera exclusiva en base a la cooperació voluntària. Tota societat té alguns elements d'imposició, que adopten diverses formes. Poden ser tan senzills com el servei militar obligatori o la prohibició de la compravenda d'heroïna o ciclamats, o legislacions que obliguin a prendre determinades iniciatives o desistir-ne. O bé, en l'altre extrem, poden ser tan subtils com la imposició de pesats gravàmens als cigarrets perquè es deixi de fumar, un suggeriment, sinó una ordre, d'alguns de nosaltres a altres membres de la comunitat.

...

LA COOPERACIÓ PER MITJÀ DE L'INTERCANVI VOLUNTARI

Un preciós conte titulat Jo, el llapis: el meu arbre genealògic segons va ser narrat a Leonard E. Read mostra clarament com l'intercanvi voluntari fa possible que milions de persones cooperin entre si. El senyor Read (culte, instruït, mordaç), en la veu del «llapis de grafit, el típic llapis de fusta tan conegut per tots els nois, noies i adults que saben llegir i escriure», comença el seu conte amb la fantàstica afirmació de que «ni una sola persona [...] sap com fabricar-me».

Prossegueix llavors explicant tot el necessari per fabricar un llapis. Primer, s'obté la fusta de l'arbre, «un cedre de fibra recta que creix al nord de Califòrnia i Oregon». Tallar l'arbre i transportar els troncs fins a la via morta del ferrocarril requereix «serres i camions i sogues i [...] molts altres pertrets». En la seva fabricació participen moltes persones i gran quantitat de tècniques: en «l'extracció de mineral, l'obtenció d'acer i la seva conversió en serres, eixos, motors, el cultiu del cànem i el seu pas per totes les etapes fins arribar a la soga pesada i resistent, els campaments dels obrers amb els seus llits i menjadors. [...] Incalculables milers de persones han intervingut en cada tassa de cafè que beuen els llenyataires». I d'aquesta manera el senyor Read continua explicant el transport dels troncs a la serradora, la serra mecànica que converteix els troncs en tauletes, i el transport de les tauletes des de Califòrnia fins Wilkes-Barre, on va ser manufacturat precisament el llapis que narra el conte. I fins aquí només tenim la fusta exterior del llapis. La mina és de grafit extret a Ceilan, i s'ha de sotmetre a complicats processos.

El tros de metall que hi ha prop de l'extrem superior del llapis és llautó. «Penseu en totes les persones -diu- que treballen en la mineria del zinc i del coure i en tots els que tenen la maquinària precisa per transformar aquests productes de la natura en brillants làmines de llautó.»

El que anomenem goma d'esborrar no és tal goma. El senyor Read ens aclareix que el cautxú només s'utilitza per lligar els seus components i que la goma d'esborrar es fa realment amb un producte semblant al cautxú, que s'obté per mitjà de la reacció entre oli de llavor de colza de les Índies Orientals Holandeses (actualment Indonèsia) i clorur sulfúric.

Després de tot això el llapis pregunta «És que hi ha algú que s'atreveixi a negar l'afirmació que vaig fer en començar el meu conte, que ni una sola persona sobre la Terra sap com fabricar-me?». Ni un sol individu entre els milers que prenen part en la fabricació del llapis va dur a terme la seva tasca perquè volgués un llapis. Alguns no han vist mai un llapis i no sabrien per a què serveix. Cada un d'ells veia el seu treball com un mitjà per obtenir els béns i serveis que desitjava, béns i serveis que hem produït per obtenir el llapis que desitjàvem. Cada vegada que anem a la botiga i comprem un llapis, intercanviem una petita part dels nostres serveis per una part infinitesimal dels que cadascuna de les milers de persones va aportar per fabricar el llapis. És fins i tot més sorprenent que aquest arribés a fabricar. Ningú que ocupés una oficina central va donar ordres a aquests milers de persones. Cap policia militar va fer complir unes ordres, perquè no van ser donades. Els qui van intervenir en el procés viuen en diversos països, parlen diferents llengües, practiquen religions diferents, poden, fins i tot, odiar-se entre si, però ni tan sols aquestes diferències van impedir la seva cooperació per fabricar un llapis. Com va arribar, llavors, a produir? Adam Smith ens va donar la resposta fa dos-cents anys.

EL PAPER DELS PREUS

La idea clau de la riquesa de les nacions d'Adam Smith és enganyosament senzilla: si un intercanvi entre dues parts és voluntari, no es durà a terme a menys que ambdues creguin que aquest intercanvi els beneficiarà. Molts errors econòmics deriven de l'oblit d'aquesta senzilla idea, de la tendència a creure que hi ha una veritat immutable: que una part només pot guanyar a costa de l'altra.

Aquesta idea clau és evident per a un simple intercanvi entre dos individus, però resulta molt més difícil comprendre com pot induir a persones que viuen en parts tan distants del món a cooperar per promoure els seus respectius interessos.

El sistema de preus és el mecanisme que exerceix aquesta missió sense necessitat d'una direcció centralitzada, sense obligar les persones a parlar entre si o que es agradin mútuament. Quan vostè compra el seu llapis o el seu pa de cada dia, ignora si el llapis va ser fabricat o si el blat va ser cultivat per un home blanc o negre, per un xinès o un indi. Com a resultat d'això, el sistema de preus permet que els individus cooperin pacíficament durant breus moments, mentre que durant la resta del temps cadascú té cura dels seus propis assumptes.

El mèrit d'Adam Smith va consistir a reconèixer que els preus que s'establien en les transaccions voluntàries entre compradors i venedors -per abreujar, en un mercat lliure- podien coordinar l'activitat de milions de persones, buscant cadascuna d'elles el seu propi interès, de manera que totes es beneficiessin. Va ser una brillant idea en aquell temps, i ho continua sent ara, que l'ordre econòmic pogués aparèixer com una conseqüència involuntària dels actes de diverses persones a la recerca, cadascuna, del seu propi benefici.

El sistema de preus funciona tan bé, amb tanta eficàcia, que la majoria de les vegades no ens assabentem d'això. No ens adonem de com funciona fins que es fa malbé, i fins i tot llavors ens costa reconèixer l'origen del problema."

 Per continuar llegint el capítol clicleu aquest enllaç.

Escac al neoliberalisme

El bloc de Marco Antonio Moreno recull articles molt interessants sobre la crisi del capitalisme i com aquest potencia la desigualtat i la injustícia. Us presento un punt de contrast amb la posició de Milton Friedman que us ajudarà a desenvolupar un pensament més global i argumentat. L'article es titula La retòrica insípida i fal·laç de Milton Friedman :

Forges neoliberalismoAfortunadament no estic sol en la meva crítica a Milton Friedman. En considerar-lo el principal culpable de la crisi actual que està arrasant amb tota l'economia del planeta. El meu soci de la Universitat de Berkeley és Brad DeLong, qui va publicar aquesta matinada un post notable: Reflexions sobre l'estratègia retòrica de Milton Friedman.

En aquest article, DeLong planteja l'ardit seguit per Friedman després de la Segona Guerra Mundial, i el seu desig de reduir al màxim l'Estat, la seguretat social i assenyalar el laissez-faire com el futur. Per Friedman, la Gran Depressió va ser una obra del govern i el mercat no va tenir res a veure en això. Tan convincent va ser Friedman que va assenyalar que el govern només havia de limitar-se a mantenir constant l'oferta monetària per evitar tot tipus de fluctuacions macroeconòmiques.

"La teoria de Friedman va ser pura retòrica, assenyala DeLong. Això de mantenir l'oferta de diners creixent, sense problemes, sona com mantenir les màquines de l'oficina de gravat imprimint en forma constant bitllets amb la imatge de George Washington. Però així no és com funciona l'oferta monetària. L'oferta monetària no és només els diners en efectiu, sinó també els crèdits de la Fed, els crèdits bancaris, els saldos en els comptes corrents, en els fons mutus, en les targes de crèdit, etc. I això no ho controlen els bancs centrals".

Per això mateix, n'hi ha prou que una sola impressora s'aturi, perquè l'oferta monetària es contregui i provoqui una Gran Depressió. Per Friedman, la tasca dels bancs centrals és mantenir l'oferta de diners en forma fluida, que és com dir que l'únic que ha de fer el capità del Titanic és mantenir el vaixell a flotació. Una cosa insípida. I què passa en els fenòmens de turbulències? Per què els banquers centrals no s'anticipen a les turbulències? El que han tractat de fer els bancs centrals del món des d'agost del 2007 (18 mesos!), I sense cap èxit, ha estat mantenir el vaixell a flotació, sense detectar com aquest s'enfonsa.

Per això, un parell de temes queden clars amb aquesta crisi: la desregulació financera proposada per Friedman va establir les bases per a aquest colossal ensorrament que estem vivint, i la idea que la política monetària constituïa l'ànima del sistema econòmic ha demostrat ser completament fal·laç. Així com Friedman va rebutjar les teories de Keynes i va ordenar als governs la seva erradicació total per imposar la contrarevolució monetarista, així les idees de Friedman han de ser desterrades per sempre. La mitologia del neoliberalisme ha d'emprendre la retirada.

Accés a l'article de Brad Delong: Reflecting on the Rhetorical Strategy of Milton Friedman.

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.