diabetic diet

https://factorystockwheels.com/5045-cs77673-sunday-night-football-time-start.html

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Responsable jo?

responsabilitatHem acabat dient a la sessió anterior que tenim una gran responsabilitat, la de ser capaços de viure amb els altres i amb nosaltres mateixos. Però què significa ser responsable?

Ser responsables de les nostres accions significa que les podien haver fet d’una altra manera; és a dir, ens poden demanar per què les hem fet així i nosaltres n’hem de respondre.

Les accions concretes que fa un animal són el resultat dels seus instints i dels estímuls que provenen del medi. Un llop famèlic, en veure una presa, no pot fer res més que intentar caçar-la. De trobar-nos en una situació semblant, famèlics de debò, no sé què podrien arribar a fer els humans… I és que l’ésser humà, pel fet de ser un animal, també és mogut pels seus desitjos i pels seus instints, que l’inclinen a actuar d’una manera determinada. I no cal dir què passa quan els nostres desitjos són condicionats des de fóra… D’això ja en parlarem… Per sort, la naturalesa ens ha dotat de certa flexibilitat per actuar en un sentit o un altre; o no actuar, és a dir, conèixer primer i controlar, després, aquestes tendències, les internes i les eternes. La nostra conducta, per tant, no està del tot preprogramada, les respostes als estímuls no estan predeterminades d’una forma única; davant nostre se’ns obren diverses possibilitats. Entre nosaltres i el medi hi ha una certa distància, no hi ha un encaix total, i som nosaltres, per tant, els qui ens hi hem d’ajustar.

Per això mateix, ens poden demanar explicacions de les raons per les quals hem triat aquest «ajustament» i no un altre; es a dir, ens hem de justificar. Som responsables de totes les nostres accions justament perquè les podien haver fet d’una altra manera; és a dir, ens poden demanar per què les hem fet així i nosaltres n’hem de respondre.

La moralitat consisteix, precisament, en aquesta exigència o obligatorietat de respondre dels nostres actes. Podem fer-ho d’una forma o d’una altra, justificar-nos, com hem vist quan parlàvem d’ordres, costum i capritxos, de maneres diferents, però la nostra acció sempre te un per què i en som responsables. De totes les accions? Evidentment, només som responsables de les accions fetes de forma conscient i lliure.

Avui es tracta de plantejar-nos plegats preguntes com les següents i d'adonar-nos de la importància que té respondre dels nostres actes.

1. Algú pot ser responsable de les coses que faig jo?

2. Pots compartir la responsabilitat d’un altre? Posa exemples.

3. És possible la responsabilitat sense la llibertat?

4. Quan prens una decisió intentes que sempre sigui el camí més fàcil? En quines circumstàncies és que sí i en quines no?

5. Posa exemples que decisions que hagis pres i que no siguin agradables per les seves conseqüències… Tornaries a prendre-les?

pou_desitjos

Heu sentit alguna vegada la sentència que diu: “Vigila amb allò que desitges, perquè igual es fa realitat? Moltes vegades fem responsables els altres de la satisfacció dels nostres desitjos i oblidem de mirar allò que representen.

Molta gent vol tenir un cos espectacular però no vol fer l’esforç (en forma de dieta, i de moltes hores de gimnàs) que representa això; i, el que encara pot ser pitjor, mai s’arriba a plantejar de debò per què vol aquest tipus de cos. Podeu buscar exemples d'això de desitjos que es plantegen sense mesurar les seves conseqüències?

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.