discriminatively glycomet 1gm dosage

chloroquine resistance india

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel
Inici Filosofia Viure una vida humana Consciència i llibertat

Consciència i llibertat.

La paraula “consciència” és molt significativa, prové del llatí “con-scire”; “con” vol dir “amb” i “scire” significa “saber”. Així, una persona conscient és una persona que sap. Ser conscient vol dir, no dubtar, saber… Però també vol dir, no buscar excuses.

D’excuses n’hi ha de molts tipus. Tots n’hem fet servir. Unes vegades la del pasota que vol creure que tot l’és igual, d’altres la del que ho vol tot i a la vegada i ràpidament. Però la pitjor forma de no ser conscient és quan no sabem què és allò que, de veritat, volem. Quin és el nostre impuls, passió més autèntic, quina és la nostra necessitat més profunda, aquella que ha de ser satisfeta com quan tenim set o gana? Ser-ne conscients d’això és significa descobrir on rau una vida bona que volem. I significa també descobrir la nostra llibertat al darrere, perquè no només som els protagonistes de l’obra de la nostra vida, som també els seus guionistes i els seus directors. Això significa ser lliure. No es tracta de poder acomplir qualsevol caprici, no es tracta de poder fer-ho tot i a la vegada, es tracta de saber triar, de ser conscients a l’hora de decidir. I de saber què és el millor per a nosaltres… Però també per a les persones que ens envolten, perquè, com veurem no podem ser sense els altres.

Podríem dir, llavors, que descobrir-nos com a consciències lliures significa descobrir-nos com a autèntics éssers humans. I això representa simbòlicament un nou naixement, el naixement a una nova manera de veure la vida, la nostra vida i les relacions que establim amb els altres.

Carnavals

Als carnavals la gent es posa màscares i es disfressa de diferents personatges. Naturalment, ningú es creu el que aparenta ser. A la vida diària algunes persones també dissimulen el que realment són i aparenten el que no són.

Avui us demanré que contesteu les següent preguntes:

1. Podem posar exemples de màscares que utilitza la gent per dissimular el que és?

2. En alguns casos pot ser útil i, fins i tot necessari, dissimular el que som?

3. Alguna vegada tens por o vergonya de presentar-te davant dels altres tal i com ets? Què fas llavors?


Després de contestar les preguntes, l’activitat per penjar d’avui té a veure amb l’afirmació de sentir-nos guionistes i directors de la nostra vida. D’alguna manera mostrem allò que som en tot allò que fem o diem. Avui volem que mostreu allò que sou dibuixant el vostre nom en forma de graffiti. Per ajudar-vos una mica us proposem que ho feu a partir de la pàgina següent: The Graffiti Cretator

Colores en el viento

Matoaka, més coneguda com a Rebecca Pocahontas (Virgínia, 1595-1617) era una princesa índia, el seu nom volia dir "entremaliada". Era filla del rei dels Powhatan, Wahunsonacock, i el 1608 va salvar la vida del capità John Smith. Nogensmenys, el 1612 fou capturada pels anglesos i duta a Jamestown. Allí es convertí al cristianisme i adoptà el nom de Rebecca. El 5 d'abril del 1614 es casà amb un magnat nouvingut, John Rolfe i el 1615 van tenir el primer fill, Thomas. El 1616 va viatjar a Anglaterra amb el seu marit, on fou presentada al rei Jaume I d'Anglaterra. En tornar del viatge va morir de verola.

Encara que la princesa de la pel·lícula Disney té poc a veure amb l'original, avui ens interessa bàsicament per una cançó que us presento a continuació.  "Colores en el viento" ens mostra una particular forma d'entendre la consciència que val la pena considerar detingudament: 

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

Diferents accepcions del terme llibertat

En les converses diàries, per llibertat s'entén l'absència de traves en relació amb els moviments possibles d'una persona, un animal o un objecte. Del reu tancat en la seva cel·la diem que no és lliure, i en el mateix sentit declarem que han quedat en llibertat el gas que es desprèn d'una proveta, en produir una reacció química, o l'ocell que s'escapa de les reixes de la seva gàbia. L'accepció que acabem de dir és purament mecànica. Al·ludeix a una simple possibilitat de moviment, davant la qual no hi ha obstacles capaços de destruir o limitar-la.

Però n'ha d'altres accepcions del terme llibertat que tenen una projecció més filosòfica. A continuació us presento un parell de vídeos per tal que en pensem plegats al respecte... Per començar direm que podem distingir dues grans accepcions del terme:

  1. Llibertat de fer: llibertat física, pol´ñitica, de pensament, religiosa,...
  2. Llibrertat de decisió o lliure albir.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.