duetact pill Marsberg

gewinner mobile casino keine anzahlung boni

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

L'ensenyament a l'Atenes clàssica


El professor Jesús Mosterín ens explica en l'apartat dedicat a Aristòtil del volum 4 de la seva Història de la Filosofia quines eren les tres grans escoles de l'Atenes clàssica.

  1. "A Atenes havia tres santuaris públics que incloïen gimnasos en els seus jardins: el santuari de la Akademia (Akademeia), dedicat a l'heroi Akademos, el santuari del Kynósarges, dedicat a Heracles, i el santuari del Lýkeion, dedicat a Apóllon Lýkeion. Els tres estaven situats fora de les muralles de la ciutat i disposaven, a més d'amplis i frondosos jardins o bosquets, de gimnasos públics, palestres, pòrtics i altres instal·lacions. Els gimnasos servien tant per a la pràctica de la gimnàstica pels adolescents com per a l'entrenament dels atletes amb vista a la seva participació en els jocs o per a l'entrenament dels joves de divuit a vint anys (épheboi) durant el servei militar. Els seus jardins i pòrtics seran també lloc de reunió i esbarjo públics. Especialment eren lloc preferit dels sofistes, que hi anunciaven els seus ensenyaments, feien demostracions de les seves proeses oratòries i discutien amb qui volgués escoltar-los. Per això s'havien convertit en seu de l'ensenyament superior atenès.

  2. Els primers a establir escoles filosòfiques permanents a Atenes van ser Antisthenes i Plató. Antisthenes va triar per als seus ensenyaments al gimnàs de l'Kynósarges. Plató establir la seva escola al gimnasos de la Akadémeia, tot i que va comprar també cases a les rodalies. Aristòtil va preferir donar les seves classes al gimnàs de Lýkeion. Els terrenys del santuari del Lýkeion eren amplis, ben arbrats i proveïts d'aigua abundant. Estaven situats cap a l'est de la ciutat, entre les muralles i la muntanya Likavitós. Allà hi havia un monumental gimnàs públic, construït a en l'època de Periklés. El gimnàs incloïa un perípatos, és a dir, un pòrtic llarg o passeig porticat, i allí va ser on Aristoteles als seus lliçons. Per això la seva escola filosòfica va ser coneguda no només com el Lýkeion (pel santuari i gimnàs en què es reunien els seus membres), sinó també com el Perípatos (pel lloc concret dins del Lýkeion en què es donaven les classes).

  3. Els gimnasos públics oferien molts avantatges com a centre d'ensenyament. Entre altres coses eren gratuïts, no hi havia necessitat de pagar cap lloguer per utilitzar les seves instal·lacions, i l'afluència de públic estava garantida. Cal no oblidar que les escoles filosòfiques i retòriques, que constituïen l'ensenyament superior d'Atenes, eren institucions totalment privades, que ni estaven sotmeses a cap control per part de l'Estat ni rebien ajuda o subvenció pública de cap tipus. Disposar de locals gratuïts era sens dubte un avantatge. Alguns, com Plató, completaven l'ús de les instal·lacions públiques del gimnàs amb la possessió d'alguna casa a les rodalies. A Aristòtil, però, com a estranger (métoikos) que era, li estava vedat adquirir propietats. I la majoria dels seus deixebles i companys eren igualment estrangers. Però segurament trobarien mitjà (amb l'ajuda de Antípater) de disposar d'algunes cases, on guardar la biblioteca -la més gran de la ciutat-, arxivar les seves nombroses notes i emmagatzemar les col·leccions d'animals i vegetals dissecats.

  4. El Lýkeion s'assemblava en alguns aspectes a la Akademia. En ambdues escoles havia membres joves, estudiants, i membres avançats, professors, que investigaven i impartien classes. En ambdues cadascun vivia pel seu compte, i ningú pagava res ni rebia remuneració, de manera que es requeria una posició econòmica mínimament còmoda per part dels membres, de tal manera que cada un tingués el seu propi suport assegurat i pogués així dedicar-se a la filosofia. En ambdues hi havia un cap o escolarca, però la seva autoritat no arribava a la imposició de cap credo o doctrina, sinó més aviat s'estimulava la crítica i l'originalitat de pensament. Però també hi havia diferències. La Akademia practicava més la discussió i centrava més el seu interès en la matemàtica. El Lýkeion preferia les classes, la instrucció formal, sistemàtica i, abandonant la matemàtica, centrava el seu interès en la ciència experimental de la natura i en la història natural, així com en l'erudició jurídica i social.

  5. Aristòtil donava classes akroátiques o científiques al matí. Aquestes classes estaven dirigides als estudiants de la seva escola. A la tarda donava conferències exotèriques o públiques sobre retòrica i altres temes d'interès general. A més d'acudir a les classes akroátiques, els estudiants havien de col·laborar en les tasques més o menys pesades de la recerca d'informació, classificació i catalogació, tant de documents, lleis i constitucions com, sobretot, d'animals i plantes, vius o dissecats."

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.