coronavirus covid 19 global cases

Thessaloníki coupons for generic plaquenil

Font Size

Layout

Menu Style

Cpanel

Hygeia! La salutació pitagòrica


Els pitagòrics buscaven la salut del cos i de l'ànima. I per assolir-la van establir tota una sèrie de preceptes que buscaven l'harmonia. El metron, idea grega de la medicina en tant que equilibri, es remunta al propi Pitàgores  (Samos, aprox. 580 aC - 497 aC). Segons aquesta teoria, ha d'haver un perfecte equilibri entre l'activitat física i el repòs, el somni i la vigília, l'aliment i l'abstinència,... Tanta importància donaven a la salut que amb l'exclamació d'Hygeia! (Salut!) se saludaven els pitagòrics i es reconeixien com a membres de la comunitat. Es tracta d'una expressió de reconeixement i un bon desig que fa referència a una filla d’Asclepi, Hygeia, la deessa de la salut, de la higiene (terme que prové del seu nom) i, més tard de la lluna.

La seva germana és Panacea, símbol la medicina curativa. Mentre Asclepi tenia a veure amb la curació directament, Hygeia es va associar més amb la prevenció de la malaltia i el manteniment de la salut. Asclepi i les seves filles pertanyen al llinatge d’Apol•lo, el déu de la intel·ligència racional i que prefigura la ciència tal com serà concebuda a Occident. Igual Hygeia ens hauria portat una altra visió, més pitagòrica, que no pas la que hem heretat del tàndem Apol•lo-Asclepi...

Materials elaborats per Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.